Dertien is genoeg

Mijn moeder vertelde ons veel verhalen over haar bevallingen in het WG. Zij kreeg er negen kinderen. Ze beschreef de verlosafdeling, meerdere bedden naast elkaar met gordijntjes ertussen. Je kreeg dus alles mee van de gesprekken met de arts en de bevallingen van de andere vrouwen. Heel bijzonder en bijna niet te bevatten in onze tijd van individualiteit en privacy.

Daarnaast was mijn moeder erg gecharmeerd van Prof. Dr. van Bouwdijk Bastiaanse, hoogleraar verloskunde in die tijd. Een leuk verhaal over deze gynaecoloog is dat hij zijn dertiende kind Therese Sophie noemde – Treize Suffit – dertien is genoeg!

Ik bewaar goede herinneringen aan de verhalen van mijn moeder. Zelf werd ik verloskundige en ik heb veel bevallingen mogen begeleiden in het AMC, de voortzetting van het WG en BG. De sfeer daar vind ik nog steeds heel Amsterdams en terug te voeren op het oude WG.

Anna Kr├╝ger